علاقهمندان به تناسب اندام این روزها در پی این هستند که بدانند رژیم فستینگ چیست و چطور اینقدر طرفدار پیدا کرده است؟ آیا معجزه فستینگ برای لاغری حقیقت دارد؟ پاسخ این سوالها بههمراه تاثیر شگفتانگیز فستینگ برای لاغری و سلامتی بدن را با ذکر عوارض احتمالی این رژیم در ادامه مطلب آوردهایم.
رژیم فستینگ چیست؟
رژیم فستینگ که همان روزهداری متناوب است با این هدف طراحی شده که افراد تنها در یک زمان مشخص میتوانند دریافت کالری داشته باشند و غذا بخورند.
محدودیت دریافت کالری در ساعتهای دیگر باعث میشود بدن به برای سرپاماندن و تامین انرژی جهت سوخت و ساز از گلیکوژن، قند و کربوهیدراتها ناامید شود و سراغ چربی یا کتون برود. این همان رویای چربیسوزی است که پیروان فستینگ به آن دست پیدا میکنند.
این رژیم محبوب انواع مختلفی دارد مانند فستینگ ۱۶ ۸، فست ۲۴ساعته، فستینگ جنگجو، فست یک روز در میان و فستینگ ۵ به ۲.
برای اینکه درباره هر کدام از انواع رژیم فستینگ اطلاعات کاملتری کسب کنید، ما در مقاله رژیم فستیگ، کلیدی برای قفل چاقی اطلاعات بسیار مفیدی آورده و شرح کاملی از انواع فستینگ بیان کردهایم تا رژیمی متناسب با شرایط بدنی، شغلی و حتی سن و وزنتان را انتخاب کنید.
فواید رژیم فستینگ چیست؟
اولین نتیجه پیروی از رژیم فستینگ کاهش وزن است. بسیاری از پیروان این رژیم در کنار کاهش وزن، تاثیر این رژیم را در درمان و کنترل برخی بیماریها تجربه کردهاند. بیایید فواید فستینگ محبوب و پرطرفدار را باهم بررسی کنیم.
افزایش اتوفاژی یا ترمیم سلولی
طی رژیم فستینگ، دقیقا در همان ساعتهایی که درحال مبارزه با چاقی و اضافهوزنتان هستید یا گرسنه میشوید، بدن شما سراغ سلولهایی میرود که یا آسیبدیده هستند یا به شکل غیرطبیعی زنده ماندهاند.
این سلولها برای تامین انرژی تخریب شده و بهجای آن سلولهای جدید جایگزین میشود. به این فرایند ترمیم سلولی اتوفاژی میگویند که نقش زیادی در افزایش طول عمر و سلامت اندامهای بدن دارد.
پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق
بعداز کاهش وزن، بهترین پاسخ برای اينکه فایده رژیم فستینگ چیست، این است که با مشکلات قلبی و گرفتگی عروق خداحافظی میکنید.
با کاهش وزن و پیروی از یک رژیم سالم، کلسترول خون که دشمن قلب و عروق است کاهش پیدا میکند. همچنین فشار خون بالا نیز تا حدی کنترل شده و سلامت سیستم قلبی تضمین میشود.
پیشگیری از آلزایمر
طبق مطالعاتی که شبنم اونلوئیسلر (Sebnem Unluisler) در مرکز بازساختی لندن انجام داده است، طی فستینگ و فرایند ترمیم سلولی، سلولهای مغز نیز عمر دوبارهای میگیرند.
این مهندس ژنتیک اذعان داشته که فستینگ مانع تجمع پروتئینهای مضر مانند بتا آمیلوئید (amyloid-beta) که نشانه و عامل آلزایمر است، میشود.
بهبود کبد چرب
در یک پژوهش سیستماتیک و متاآنالیز ۶ مطالعه، ۲ گروه از افرادی که مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بودند مورد بررسی قرار گرفتند.
گروه اول که ضمن مصرف دارو، از رژیم فستینگ نیز پیروی میکردند در مقایسه با گروه دوم بهبودی بیشتری پیدا کردند.
عوارض رژیم فستینگ چیست؟
حالا که بحث رژیم فستینگ و فواید آن داغ است، بهتر است درباره عوارض این رژیم هم صحبت کنیم تا حق مطلب ادا شود.
البته بدانید که اگر طبق نظر پزشک و با اصول فستینگ رژیم بگیرید، به ندرت به عوارض آن دچار میشوید. بهطور کلی عوارض روزهداری متناوب عبارتاند از:
• بهدنبال محدودیت در دریافت کالری، ممکن است گرسنه شوید یا احساس ضعف و بیحالی داشته باشید.
• سردرد و سرگیجه بهدلیل افت قند خون
• کاهش تمرکز
• یبوست، نفخ و سوءهاضمه بهدلیل مصرف کمتر منابع غذایی حاوی فیبر
• بروز تغییرات خلقی که بهدنبال کاهش انرژی و تمرکز روی کاهش وزن میآید.
• بیخوابی یا مشکلات خواب مانند تغییر ساعت خواب
• مشکلات قاعدگی در بانوان
• کاهش حجم عضلهها بهدلیل محدودیت دریافت پروتئین
• پرخوری عصبی یا ریزهخواری
اثرات کاهش وزن رژیم فستینگ
حالا که دانستید رژیم فستینگ چیست و چه مزایا یا معایبی دارد، بدانید که طی این رژیم وزن شما با الگوی خاصی کم میشود.
بهعنوان مثال، اگر فردی ۹۰ کیلو است، انتطار میرود در ماه اول حدود ۵ تا ۷ کیلو از وزن خود را ازدست بدهد. این مقدار برای ماههای بعد کمتر میشود. اما تغییر در سایز و دور کمر یا شکم حسابی بهچشم میآید.
اسطورههای تناسب اندام همیشه توصیه میکنند که در روند لاغری و برای رسیدن به اندامی ایدهآل، هدفتان کاهش سایز باشد نه کاهش وزن، چراکه کاهش سایز بهدنبال چربیسوزی میآید و کاهش وزن حاصل چربیسوزی و آبشدن عضلهها است.
راز پایبندبودن به رژیم فستینگ چیست؟
پیروی از هر رژیم لاغری در عین داشتن نتیجهای مطلوب و رضایتبخش مسیری پر از چالش دارد. بسیاری از ما دقیقا زمانی که بدن تصمیم میگیرد سراغ چربیهای وفادار برود، از رژیم منصرف میشویم.
برای اینکه ساعتهای ناشتا در فستینگ را بهتر و راحتتر بگذرانید و از این رژیم نتیجهای بهتر نصیبتان شود، رازهایی را برایتان فاش کردهایم که عبارتاند از:
• تاثیر آب و نوشیدنیهای صفرکالری را نادیده نگیرید. هیدراتهماندن سلامت پوستتان را تضمین و برای شمایی که عادت به ریزهخواری دارید گزینه مناسبی است.
• تمام روز به غذایی که قرار است بخورید فکر نکنید. بهجای آن ورزش کرده، فیلم ببینید و روال زندگیتان را تغییر ندهید.
• در طی فسنینگ افکار استرسزا، ناراحتکننده و فکرکردن بیش ازحد به مسائل روزمره را کنار بگذارید، چراکه انرژی زیادی از شما میگیرد.
• در انتخاب غذا آگاهانه رفتار کنید کنید. اولویت را روی مواد غذایی پروتئیندار و فیبردار بگذارید.
• بعداز اتمام زمان ناشتا سریعا سراغ وعده غذایی اصلی نروید.
• برای پرکردن معده مواد غذایی حجیم مانند سبزیجات، میوههای آبدار مانند هندوانه یا خربزه و خوراکیهای مفید و سیرکننده مانند پاپکورن را بهخاطر بسپارید.
• مدام روی ترازو نروید و بدانید که شما قرار است لاغر شوید نه بیمار. پس زیادی سختگیری نکنید و از این مسیر لاغری لذت ببرید.
سخن پایانی
برای شروع و قدمگذاشتن در مسیر لاغری لازم است بدانید که رژیم فستینگ چیست و چطور با پیروی از این رژیم کاهش وزن اتفاق میافتد.
در ساعتهای ناشتا بدن حسابی در حال کلنجاررفتن با سلولهای آسیبدیده و چربیهای نهفته است تا بتواند انرژی لازم را تامین کند.
طی فستینگ ممکن است بیحال شوید یا به دلیل گرسنگی، سردرد یا سرگیجه را تجربه کنید. توصیه ما این است که تنوع نوشیدنیهای صفر کالری را افزایش داده تا ریزهخواریتان هم برطرف شود.
گفتگو در مورد این post